CasesHolderPage

Tijdelijke Vertrekhal Schiphol

Op Schiphol is op 3 april de tijdelijke vertrekhal geopend, op tijd voor het zomerseizoen. In nog geen zes maanden tijd heeft VolkerWessels Bouw Schiphol samen met ENGIE Services, BAM Bouw & Techniek, BAM Infra, Vanderlande Industries, INTOS en Scarabee deze Engineering & Construct opdracht gerealiseerd. En met 0restpunten opgeleverd. De startsessie vond plaats in september 2016. VolkerWessels Bouw Schiphol was verantwoordelijk voor de coördinatie van het ontwerp, de planning, veiligheid en omgevingsmanagement.

Vanaf begin oktober 2016 is Jelle Elmendorp betrokken bij het project. Vanuit zijn rol als proces- en kwaliteitsmanager heeft hij bijgedragen aan het opzetten van een ‘LEAN’ Projectbeheersingssysteem. Hoewel er genoeg projecten te vinden zijn die van projectbeheersing een administratieve sport maken, is op dit project een systeem ontwikkeld wat geen ‘papieren tijgers’ en ‘eindeloze vinkjes lijsten’ zijn, maar op een efficiënte wijze de praktische hulpmiddelen van een Project Management Plan gebruiken om de eigen kwaliteit te monitoren en waar nodig bij te sturen. Jelle was met name verantwoordelijk voor het registeren van afwijkingen, verificatie & validatie, risicomanagement, documentbeheerssysteem, en het in goede banen leiden van het opleveringsproces in combinatie met het opleveringsdossier en Testing & Commissioning.

De tijdelijke vertrekhal is gebouwd op het dak van bagagehal Zuid en door een corridor verbonden met de bestaande vertrekhal 1. De tijdelijke hal, die ongeveer 3.800 m2 is, heeft 22 incheckbalies, 6 security lanes, selfservice incheckzuilen, sanitaire voorzieningen en zitplaatsen.

Met de bouw van de Tijdelijke Vertrekhal speelt Schiphol in op de sterke groei in het aantal Schengen-passagiers. Met deze uitbreiding van incheck- en securitycapaciteit wil de luchthaven passagiers en luchtvaartmaatschappijen ook de komende drie jaar een goed serviceniveau bieden. Naar verwachting zullen per jaar circa 2 miljoen passagiers gebruik maken van de tijdelijke vertrekhal.

Foto's: Carel Kramer

Cases

Bijenkorf