BlogPostHolderPage

Projectbezoek Westluidensepoort

Als Archiment zijn wij actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe culturele hart van Tiel.

Daar waar men in de middeleeuwen via de Westluidensepoort toegang had tot de stad, is de afgelopen jaren een fonkel nieuw cultuurcluster gerealiseerd. Vanaf medio augustus 2017 biedt dit complex o.a. onderdak aan de bibliotheek, het centrum voor de kunsten (voorheen de Plantage) en een multifunctionele (pop)zaal.

Het nieuwe complex krijgt de naam Zinder. De naam weerspiegelt alle sprankelende en opwindende activiteiten die er in de toekomst gaan plaatsvinden en  geeft gelijktijdig een beschrijving van de uitstraling van het gebouw.

Hoogste tijd voor ons als Archiment om eens polshoogte te gaan nemen.

Het is moeilijk te bevatten dat waar begin 2016 nog sprake was van een 14 meter diepe bouwput gevuld met water, inmiddels weer bomen zijn groeien en de plantsoenen worden aan geharkt. De put is gevuld met een ondergrondse parkeergarage van 4 lagen. De overzichtelijke lagen zijn kolomluw en de parkeerplekken zijn voorzien van een parkeermanagementsysteem, waardoor een vrije plek snel gevonden is.

Met iedere laag dieper de grond in, duik je verder in de geschiedenis, De historie van Tiel is middels afbeeldingen op de wanden en kolommen verbeeld. Een historie die ook gedurende de bouw regelmatig zichtbaar werd, zoals bij het archeologisch onderzoek aan de Koningsstraat en tijdens de grondwerkzaamheden en de  sanering op het terrein van de voormalige GGR gasfabriek. De entree van de garage, in het hart van de Rechtbankstraat, wordt gevormd door een nieuwe (stads)poort van Tiel.

Het cultuurcluster is opgesplitst in verschillende kleinere volumes, gegroepeerd op een verhoogd plein.  De kleiner volumes passen binnen de context en de schaal van het plangebied en bieden de mogelijkheid om de identiteit van de verschillende gebruikers te versterken. De gevel van de bibliotheek is uitgevoerd in natuursteen met verticale raamstroken. De gevel van het centrum voor de kunsten is voorzien van een "gouden" gevel.  De geanodiseerde 3D gevormde aluminium gevelpanelen geven het gebouw een zinderende aanblik.

De volumes worden verbonden door een transparante centrale entreehal. Beeldbepalend is de houten wokkeltrap die zowel de verdiepingen als de bouwdelen met elkaar verbindt.

In en rondom het cluster wordt nog hard gewerkt en wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de afwerking van de ruimtes en de inrichting van het terrein. Nog een paar maanden dan is het af en gaan wij zeker nog een keer langs om het eindresultaat te bewonderen. U ook?

Bekijk hier de feiten & cijfers over het project!

Cases

Bijenkorf